Internationella Ishockeyförbundet

Japan i Malmö

Fujimoto och Nakamura gjorde mål

Publicerad 14.11.2014 04:09 GMT+1 | Författare Jack Gallagher
De japanska spelarna firar ett mål under kvalspelet till 2015 IIHF Ice Hockey Women´s World Championship på hemmaplan i Yokohama. Foto: Tomoki Watabe
Målen gjorda av Moeko Fujimoto och Ami Nakamura gav Japan segern i den avgörande matchen i kvalet till Dam-VM i en matchserie som totalt slutade 2-1.

Tack vare segern i den sista matchen vann Japan serien i bäst av tre matcher med 2-1. Japan öppnade med 2-0 under lördagens match med mål av Naho Terashima och Shiori Koie och ett bra målvaktsspel av Fujimoto, men tjeckiskorna svarade tillbaka med 2-0 i match nummer 2 på söndagen med mål gjorda av Alena Polenska och Denisa Krizova ett starkt målvaktsspel av Peslarova.

Resultatet innebär att Japan kvalificeras till 2015 IIHF Ice Hockey Women’s World Championship i Malmö, Sverige, nästa vår. Det kommer att bli den sjätte gången som Japan kvalificerat sig till turneringen.

Japan kommer att spela i grupp B mot Tyskland, Schweiz och värdlandet Sverige där de hoppas kunna nå en av topp-två placeringarna för att kunna gå vidare till final och undvika nedflyttningsspel.

Förlusten skickar Tjeckien till 2015 IIHF Ice Hockey Women’s World Championship Division I Grupp A i Rouen, Frankrike, där de kommer att möta Norge, Danmark, värdlandet Frankrike, Österrike och Lettland där turneringens vinnare kvalificeras till 2016 IIHF Ice Hockey Women’s World Champion som kommer att spelas i Kamloops, Kanada.

Kvalificeringen till VM är Japan mycket glada för efter att de förlorat alla sina matcher vid OS i Sotji tidigare i år och var tvungna att kämpa för sin plats i dam-VM mot tjeckiskorna.

Japans förbundskapten Yoshifumi Fujisawa, som gör sin första säsong i den rollen, var lättad efter triumfen. "Det var en tuff match där båda lagen ville vinna", sade Fujisawa. "Vår spelidé gick ut på att vara aggressiva, men det var fram och tillbaka hela vägen."

Fortsätt läsa

Den tjeckiska coachen Jiri Vozak var besviken efter nederlaget. "Jag är inte nöjd med den första perioden", kommenterade Vozak. "Vi spelade bara hockey i två perioder och blev bättre i andra och tredje."

Japans målvakt Nana Fujimoto gjorde 13 räddningar i vinstmatchen medan den tjeckiska målvakten Klara Peslarova stoppade 19 skott.

Japan tog tidigt i matchen tag i taktpinnen genom att sätt press på Peslarova och höll pucken i den tjeckiska zonen under lång tid.

Moeko Fujimoto skrev in Japan i protokollet efter ett inspel från kortsidan med 1:38 kvar av den första perioden. Haruna Yoneyama och Chiho Osawa var båda med och assisterade.

"Vår tränare sa till oss innan matchen att det första målet skulle bli det viktigaste", sa Moeko Fujimoto. "Jag blev verkligen glad att jag fick göra det."

Den andra perioden var en defensiv kamp då båda lagen endast sköt en handfull skott vardera.

Eftersom insatserna ökade i den sista perioden, spelade tjeckerna mer fysiskt men Japan hade två bra lägen under de första fem minuterna.

Japan hade ett ordentligt övertag då Katerina Mrazova utvisades för hooking och laget under en hel minut spelade 5 mot 3.

Asiaterna gjorde 2-0 vid ett två-mot-ett läge när Kubo hittade Ami Nakamura och gjorde mål med 8:51 kvar av matchen.

"Den tjeckiska försvararen bakom mig var aggressiv, så jag försökte hålla min klubba på plats och min lagkamrat såg mig", säger Nakamura om det avgörande målet.

Tjeckerna kvitterade till 2-1 när Vanisova gjorde ett mål med 8:20 kvar och de sista minuterna av matchen var spänd då européerna gjorde allt för att försöka ta poängen.

Fujisawa, om vetskapen att de säkra en plats i VM, men att det är mycket arbete som ligger framför dem; "Vi är mycket nöjda nu, men vi skall sedan gå ut och spela mot de sju bästa länderna i världen", sade Fujisawa. "Det kommer att bli tuffare och vi måste fortsätta utmana oss själva framöver."